Veliko Tarnovo

Pitorescul oras medieval Veliko Tarnovo, situat in nordul Bulgariei, la numai 160 km de Bucuresti, este destinatia perfecta pentru vacanta dumneavoastra.
Veti descoperi aici peste 7000 de ani de istorie, palate, cetatea, case cu un stil arhitectonic unic, muzee, manastiri, Arbanassi – satul cu case din piatra, si nu in ultimul rand, un loc foarte bun pentru cumparaturi.
Vestigiile bogatei sale istorii, moderna viata de noapte, peisajele deosebite din imprejurimi, ospitalitatea, fac astfel incat Veliko Tarnovo sa va ofere tot ce doriti pentru o vacanta deosebita.

Vrajiti de aceste randuri am plecat si noi intr-o dimineata de aprilie inspre acest orasel (asa cum credeam) atat de aproape de noi si totusi atat de necunoscut.

Cei care am plecat am fost Eu, Elena (puiul meu), Gili impreuna cu Viki si Olee.

Vorbiseram de ceva vrea ca am vrea sa dam o fuga pana in acest orasel dar nu ne-am mobilizat niciodata pentru a si pleca. Aflasem despre acest orasel de la un bun prieten si coleg de munca care fusese acolo si care mi-l recomandase cu mare drag spunand ca este un oras super primitor si placut unde ai ce vedea.

Asa ca am plecat dimineata din Bucuresti pe o vreme nu prea promitatoare.

Dupa ce ne-am strans toti am luat drumul spre Calugareni – Giurgiu – Ruse si, cat ai zice peste am si ajuns. La vama, dupa verificarea actelor, din partea romanilor, si platirea taxei de pod ne-am si vazut peste Dunare, gata gata sa calcam pe un nou taram strain. Cand colo surpriza, vigneta de bulgaria se platea doar in leva sau euro iar noi aveam doar leii carpatini cu noi. Noroc cu niste concetateni de-ai nostri care au binevoit sa ne vand 50 de euro si iacata-ne fericiti, trecuti de vama pe taram bulgaresc.

Nu am apucat sa ne bucuram prea mult de inceputul escapadei noastra ca, exact cand mai aveam putin pana la iesirea din Ruse vedem un nene care sare dintr-o masina parcata pe marginea drumului fluturand in mana o baliza dinacea directionala. Ce sa vezi…era politia. Ce sa faci, daca mergi cu 81 de km pe ora in oras. Dam o spaga nici mare nici mika, 75 de leva adik 150 lei si mergem mai departe. De retinut ca politia bulgara prefera leii carpatini deoarece cand le-am zis ca avem doar lei si euro ne-au intrebat repede cati lei avem.

Mergem mai departe si, bulversati de aceasta experienta am si ratat drumul ca Basarabov, unde trebuia sa fie prima oprire dorind sa vizitam Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov

Nu-i problema, lasam obiectivul acesta pentru intoarcere si mergem mai departe catre pestera Orlova Ciuca. Aceasta se afla la 8 km de orasul Dve Moghili. Ajunsi acolo platim unui ghid o taxa de intrare in pestera si ne strecuram impreuna cu un grup de elevi bulgari.

Pestera in sine  este o rezervatie arheologica de importanta nationala. Aici au fost descoperite ramasite de oameni preistorici, de ursi de caverna si alte artefacte. In zilele noastre pestera e habitatul a peste zece specii de lilieci. Aici ierneaza zeci de mii de lilieci. Aceasta este si pestera cea mai lunga dintre pesterile din Bulgaria de Nord (peste 13 km.) si a doua ca lungime, din tara.

Terminam vizita si fara sa pierdm timpul ne indreptam spre fulgerator, dar in limita vitezei maxime admise, spre Veliko Tarnovo. Dupa ce ratam de vre-o 2 ori drumul o nimerim si noi bine.

Admiram ogoarele vecinilor nostri de la sud si relieful ceva mai diversificat ca al nostru si iata-ne ajunsi la Veliko in jurul orei 12. Dupa ce gasim un loc de parcare incepem sa batem strazile pitorescului orasel in cautarea unui loc de popas unde sa si mancam ceva traditional bulgaresc. Stiam din start ce avem de vizitat in Veliko (2 obiective la numar) asa ca ne-am permis un mic popas. Inainte de a intra intr-un restaurant am cumparat ceva leva sa avem de cheltuiala (paritatea euro/leva: 1 euro = 1.98 leva)

Am sfarsit prin a manca specialitatea localului care nu era nici decum o specialitate bulgareasca. Cel putin berea era autentica. Nota de plata am sfarsit prin a o plati jumatate in leva jumatate in euro.

Apoi am tulit-o catre dealul Tsarevets pe care troneaza o ditamai cetate, cam de 4-5 ori mai mare ca cea de la Rasnov.

In drum spre cetate am inhatat si un suvenir gen magnet de frigider pe care am dat 6 leva, constatand apoi ca il puteam lua cu 3 leva de langa cetate.

De altfel am aflat ca Veliko Tarnovo a fost la un moment dat capitala Bulgariei pe vremea celui de-al 2-lea Tarat. Orasul e pozitionat strategic, la inaltime, strada principala aflandu-se pe o culme de deal, fiind suficient sa te abati putin pentru a ajunge la o belvedere a padurilor si platourilor stancoase inconjuratoare.

Dupa vizitarea cetatii am fugit catre un mausoleum ridicat in cinstea fratilor boieri Assen şi Petar a caror rascoala a pus capăt celor două secole de dominaţie bizantină şi a marcat începutul celui de-al Doilea Regat Bulgar (1187-1393).

Dupa vizitarea mausoleumului am luat drumul invers spre Ruse cu intentia de a ne opri la mansastirea din piatra de la Basarabov.

Dupa ce reusim sa ratam drumul ne intoarcem iara spre a o lua corect de data asta. Reusim sa ajungem intr-un final si la acest ultim obiectiv. Dupa ce vizitam manastirea, in urma noastra se inchid si portile acesteia. Era deja ora 18.00. Despre manastire nu sunt multe de zis. Este o manastire ortodoxa infiintata in pestera in care s-a nevoit Sfantul Dimitrei cel Nou.

Pe la ora 18.30 o luam inapoi spre Romania. In 30 de minute suntem lavama, platim 12 leva taxa de pod si ne luam la revedere de la vecinii nostri de peste Dunare. Trecem si de vama din Romania, dupa legitimarea de rigoare si apoi ii dam blana pana in Bucuresti. Nici nu se face ceasul 20.00 si am si ajuns. Spargem gasca rand pe rand cu parere de rau ca a mai trecut inca un weekend si ne asteapte inca o saptamana de munca.

Concluzia este ca merita sa vizitati obiectivele mai sus mentionate. Nu va ia decat o zi si va alegeti cu o amintire frumoasa de pe meleagurile altei tari.

Toti cei mentionati mai sus va saluta si va ureaza drum bun.

P.S. Atentie, respectati limita de viteza!

3 thoughts on “Veliko Tarnovo

 1. Gili

  Ba nu-mi mai zi ma Ginski ca nu stie lumea la cine te referi :P, a doua la mana ai uitat sa specifici cine este Vicki :D.

  Trebuia sa specifici ca poti schimba si lei in leva (paritatea 1leu = 0.42 leva), acest lucru chiar in Veliko Tarnovo.

  Te salut si la mai multe postari 😛

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s