CCD vs CMOS

De ceva timp am inceput sa pasesc in lumea foto. Mi-am luat un aparat, am inceput sa fac din ce in ce mai multe fotografii……

Pe zi ce trece acest domeniu ma captiveaza mai mult. Sper sa nu fie ceva temporar ci un hobby care sa imi intre in sange deoarece este ff frumos.

Totusi, postul de fata nu are ca scop aberatiile mele despre domeniul foto ci impartasirea unei informatii utile pentru fotografii incepatori. Diferenta dintre senzorii CCD si CMOS deoarece in momentul in care cineva doreste sa isi achizitioneze un aparat foto ceva mai serios ar trebui sa stie acest lucru.

Senzorul de lumina este cea mai importanta componenta a unei camere digitale, captand lumina ce patrunde in lentilele camerei si transformand-o in imagine. Exista doua tipuri de senzori: CCD si CMOS. Dar care dintre acestia este potrivit pentru dvs.?

Senzorii CCD sunt cei mai cunoscuti senzori in randul camerelor digitale si in general sunt asociati cu ideea de calitate inalta a imaginilor. Un astfel de senzor pur si simplu transforma lumina captata in sarcini electrice pe care le trimite mai departe unei alte parti a camerei unde vor fi procesate. Acest lucru diminueaza nivelul zgomotului, dar in acelasi timp si calitatea imaginii, aceasta probabil datorita unor interactiuni complexe cu alte componente.

Senzorii CMOS pe de alta parte indeplinesc mai multe functii. Ei pot fi programati sa transforme sarcinile electrice in informatii digitale, sa detecteze marginile si sa proceseze imaginea. Acest lucru permite camerei sa aiba dimensiuni foarte mici, sa functioneze cu un consum mult mai mic de putere si sa creeze un zgomot termic mai mic. Camerele bazate pe un astfel de senzor au de asemenea avantajul unor costuri de productie mult mai mici. Oricum toate aceste extra-functii au tendinta de a crea un zgomot de ansamblu mai mare datorita rezistentei si interferentei. Din acest motiv, senzorii CCD domina piata in timp ce senzorii CMOS raman doar o alternativa buna pentru obtinerea unor camere mai ieftine. Oricum, descoperirile recente au facut ca tehnologia CMOS sa produca mult mai putin zgomot, pastrandu-se in acelasi timp celelalte avantaje ale acestei tehnologii.

Asa ca de-acum incolo asteptati-va la camere bazate pe un senzor CMOS de o calitate superiora si la preturi mult mai mici care vor intra in competitie cat de curand.

Sursa: “CMOS vs. CCD” de Stephen Canning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s