Revenim cu un traseu de bicicleta super fain ce trece prin comuna Bisoca, judetul Buzau. Ramanem la concluzia ca in judetul Buzau sunt cele mai faine trasee de mtb. Multe, intortocheate, cu multe dealuri si multe locuri pitoresti, cu sate izolate si peisaje aproape neatinse, desi am tot auzit drujbele si prin aceste locuri :(.
De data asta traseul l-am cules de pe bikemap si il gasiti la acest link. El ar fi avut cam 57 km si 1500m diferenta pozitiva de nivel dar dupa cum o sa vedeti am reusit sa il facem de 67 km si +1900m diferenta de nivel :D. La cum este el definit pe bikemap, incepe din localitatea Valea Larga dar noi am ales sa plecam din Sarulesti deoarece este mai aprope de Buzau.
Din Sarulesti tineti drumul principal spre Smeesti si apoi spre Bisoca. Singura intersectie mai cu semn de intrebare este undeva la 2-3 km inainte de Bisoca dar traseul urmeaza drumul principal (tineti dreapta). Bisoca ar fi punctul cel mai inalt al turei, undeva la 900m altitudine. Plecand din Sarulesti, pana in Bisoca va fi predominant urcare, cam 13-14 km dar o urcare placute cu peisaje si panorame superbe. Din Bisoca, de la indicatorul de intrare in comuna se coboara in sat. Aici ne-am luat prima pacaleala unde, o localinica care probabil nu stia care este stanga si care dreapta ne-a spus ca pentru Jitia coboram pe drum si tinem stanga. Ce credeti, era invers :(. Noi cum aveam indicatiile in minte si cum in fata aveam numai coborare, am zis sa ne bucuram de teren dar dupa o coborare foarte abrupta de vreo -300m alt am inceput sa ne intrebam daca este ok si ne-am oprit sa ne uitam pe harta. Mare ne-a fost surprinderea cand am descoperit ca trebuie sa urcam la loc cei aproape +300m diferenta de nivel… si dai la deal sa iasa apele din noi.
Odata reajunsi in Bisoca intrebam alt localinic care ne confirma drumul corect si ii dam inainte spre Sindrila si apoi Jitia. In jitia am facut o pauza si apoi am continuat pe asfalt spre Jitia de jos si Luncile. Aici am avut parte de o alta belea, sau cel putin Vlad a avut, unde, intr-o curba, din cauza unei roti laste care pana la urma s-a dovedit a avea pana si din cauza nisipului de pe carosabil a dat o tranta si a reusit sa isi zdreleasca zdravan genunchiul si cotul drept. A iesit destul de sifonat dupa cum o sa vedeti in imaginile de mai jos, dar bine ca nu s-a lasta si cu alte chesti…
Pana aici drumul a fost predominant macadam cu un asfalt foarte prost si ultima portiune numai offroad. Din Jitia pana in Luncile este asfalt. Traseul marcat pe Bikemap te duce din Jitia de Jos pe o carare printre niste case de romi si pe un teren destul de accidentat care nu este practicabil pe bicicleta. Noi am trecut de aceasta portiune, ne-am dat seama ca am ratat traseul, ne-am intors, am nimerit locul, am trecut printre casele romilor, destul de binevoitori si prietenosi dealtfel, si am continuat prin padure. Aceasta protiune cum am spus nu este practicabila pe bicicleta din cauza terenului accidentat si a pantei foarte abrupte. Ea intra in padure pe o carare de picior si din cate am inteles dupa cam 1, 1.5 km ajunge in punctul cel mai inalt de unde ai putea sa cobori pe bicicleta printre niste livezi catre satul Sarile. Noi am ales, dupa jumatate de panta cei drept sa ne intoarce si sa alegem o alta cale mai ciclabila asa ca am continuat pe asfalt pana in localitatea Podurile unde am facut dreapta din drumul principal si dupa pod stanga si am urmat drumul care urca pana in localitatile Catauti si Seciu. Din podurile incepe iara offroadul pe teren accidentat. Aici am mai cerut indicatii unui grup de localnici trosniti bine, asa ca de sambata seara. Din Seciu cobori foarte putin si apoi urci iara un deal doar ca sa cobori pana in localitatea Valea Salciei. Din Valea Salciei am avut parte de ultima panta de urcat si apoi o ultima coborare pana in Sarulesti unde am lasat masina de dimineata.
Traseul este destul de greu deoarece are foarte putine portiuni plate si multe dealuri de urcat. Exceptand prima urcare din Sarulesti pana in Bisoca de la 300m la 900m alt, urmeaza dealungul traseului alte 5 urcari de cate 200m altitudine si foarte putin plat.
Per total asa cum am mentionat si la inceput vorbim de 67 km cu 1900m diferenta de nivel pozitiva. Ca si dificultate l-am califica la ridicata deoarece are o elevatie mare pe o distanta medie. Oricum si acest traseu merita facut ca si restul traseelor din aceasta zona superba!
O harta a traseului nostru o gasiti la acest link (suunto movescount).
Va lasam sa va delectati cu cateva poze. Enjoy!