Lectie foto, regula treimilor

Am sa va vand un pont foto, asta daca nu il stiti deja. Regula pe care urmeaza sa o descriu este cea mai comuna regula si de obicei prima pe care o invata un fotograf incepator.

Ea se numeste regula treimilor si presupune impartirea ecranului aparatului foto in 9 treimi prin trasareas unor lini imaginare, cate 2 pe verticala si orizontala asemenea unui joc de X si O.

Atentie, sunt multe aparate foto (de fapt majoritatea aparatelor foto actuale) care printro simpla optiune au deja impartit astfel ecranul.

Apoi, conform regulei, trebuie sa pozitionam subiectul pozei la 1 din cele 4 puncte de intersectie a liniilor virtuale. Se presupune ca acest lucru va conferi o oarecare dinamica fotografiei sau cum spun alti, mai multa insemnatate subiectului decat daca acesta ar sta pur si simplu in centru.

Ca sa exemplificam aplicarea acestei regului, sa ne gandim ca facem poza unui alergator. Daca am pozitiona alergatorul in centru, ar fi faina poza, oricine si-ar da seama care este subiectul fotografiei, s-ar concetra asupra lui cand se uita la poza, dar mai mult de atat aceasta fotografie nu ar sugera.

Totusi, daca am pozitiona alergatorul la punctul de intersectie din stanga jos, conform directiei sale de deplasare si am lasa pista sa se desfasoare inaintea sa, nu este asa ca poza ar pune accent pe subiect si parca ar prinde si miscarea sa prin prisma traseului care il are de parcurs, traseu ce se observa in poza.

Atentei, regula treimilor nu se foloseste doar in fotografia sportiva. De asemenea putem folosi aceasta regula cand fotografiem un apus, o barca pe apa, o floare sau chiar si in fotografii de tip portret.

Exemple regula treimilor:

This slideshow requires JavaScript.

Bafta.

2 thoughts on “Lectie foto, regula treimilor

Leave a comment