Lectie foto, incadrarea subiectului

Din seria lectiilor foto ce au fost si ce vor urma vin sa va relatez un nou sfat de care puteti tine cont atunci cand imortalizati un moment…faceti o fotografie.

Sfatul este simplu, incadrati subiectul. Cand zic incadrare ma refer la pozitionarea subiectului intre alte detalii naturale ale cadrului. Aceasta tehnica este des folosita in fotografie de natura, in peisaje, etc.

Pentru a exemplifica metoda, imaginativa ca va aflati la mute iar in fata aveti un varf de munte ce se inalta impunator. Tot inaintea dumneavoastra se afla 2 brazi pozitionati paralel de-o parte si de alta a varfului aflat in departare. Acum imaginativa o poza in care in cantrul imaginii se afla muntele si o alta poza in care muntele este incadrat de cei 2 brazi de-o parte si de alta.
S-ar putea ca cea de-a 2-a varianta sa vi se para ceva mai interesanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca al 2-lea cadrul are o compozitie mai solida. Acelasi cadru il puteti optine din orice elemente ale naturii cum ar fi 2 stanci paralele, ramurile unui copac, etc. Va puteti folosi de aceste detalii pentru a incadra subiectul principal.
De asemenea va puteti folosi si de alte elemente mai putin naturale cum ar fi arcade, cai de acces, cladiri şi tot felul de alte caracteristici arhitecturale asta in cazul in care vreti sa folositi aceasta tehnica dar nu intr-o fotografie de natura.
Mare atentie totusi, cand folositi acest procedeu incercati sa incadrati subiectul din cel putin 2 parti (daca sunt 2 laturi preferabil sa fie laturi paralele) deoarece altfel cadrul rezultat risca sa dea impresia generala de dezechilibru.

Imagini exemplificare:

This slideshow requires JavaScript.

Acestea fiind zise, numai bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s