Tura de biciclit prin Vulcan, Holbav si Paltin

Uite ca nici weekendul asta nu am ascultat de prognozele meteo, ca bine am facut, si am reusit sa dam o tura faina prin Holbav, ca tot ne vovestea lumea ca ar fi fain prin locurile alea. Btw, prognozele meteo sunt o mare tampenie. Daca nu sunt semne clare ca vine un uragan sau ceva de genul asta, ar fi bine sa faceti ceva mai bun cu timpul decat sa il petreceti in casa.

Revenind la tura faina care am reusit sa o facem, aceasta a avut ca principal punct de atins, satul Holbav de care am auzit ca e fain si ca ar trebui vizitat. Punctul de plecare a fost din localitatea Vulcan, dar in tura, avand in vedere ca este un circuit, puteti pleca de oriunde din zona, chiar si din Brasov, Cristian, Zarnesti etc, deoarece traseul nu este unul greu si nici lung deci puteti sa il lungiti voi cu cativa km in plus ca nu strica, asta daca nu va displace asfaltul. Oricum tura este predominat asfalt nu asa cum credeam noi. Ne asteptam la mai multe suprafete nepavate dar n-a fost sa fie. Totusi am reparat putin situatia In Holbav unde am modificat planificarea si am mers pe un drum forestier care pana la urma s-a dovedit a fi alegerea buna.

Cum povesteam, plecarea a fost din Vulcan direct de la primarie unde am lasat si vehiculele motorizate. De aici am tinut drumul principal si prima la stanga. Nu insistam cu detalii de orientare decat acolo unde trebuie pentru ca aveti o harta mai jos.

Drumul o tine spre satul Holbav iar distanta dintre Vulcan si Holbav este destul de mica, citiva kilometri, predominant urcare dar nu o urcare care sa te epuizeze ci mai mult o urcare placuta. Cand am ajuns in Holbav nu am ramas prea impresionati pentru ca satul nu pare la inceput prea deosebit si nici o priveliste cine stie ce nu te intampina. Nu tu belvedere asupra Pietrei Craiului sau asupra caselor rasfirate pe dealuri etc. Tot iti vine sa compari cu privelistea de o ai din satele Magura, Pestera dar nu e chiar asa. Aici in Holbav, dupa primele  case, la indicatorul cu comuna Holbav, ne-am gandit sa nu tinem drumul planificat conform unui traseu gasit pe Bikemap ci sa luam un drum neasfaltat care urca usor lasandu se la dreapta din drumul principal care cobora. Am mers pe drumul asta si am tot intrebat ciobanii daca drumul va cobora la un moment dat inapoi in sat sau in drumul spre Poiana Marului. Dupa 2 raspunsuri afirmative am tot tinut drumul si deja peisajul incepea sa devina din ce in ce mai frumos. La un moment dat drumul are o bifurcatie. Cel principal o ia inainte trecand peste o coama de deal iar drumul de urmat daca vreti sa ajungeti in In localitate Paltin si apoi in Poiana Marului face la stanga. Am mai intrebat pe cineva care se intampla sa treaca cu tractorul pe acolo in momentul ala si am aflat pe unde trebuie sa o luam. Totusi, merita sa urci putin pana in acea coama de deal doar pentru priveliste.

Apoi de acolo te intorci in drumul de Paltin pe o carare ce se lasa in spate prin padure si da in drumul de urmat daca ai fi facut stanga la bifurcatie. De aici urmeaza o panta faina ce te pune la incercare si ajungi la o casa izolata si frumoasa cu un caine, un vitel, un tractor si 3 capite de fan la poarta :). Privelistea este superba si de aici incepe partea cea mai faina. Mai urci putin si apoi mergi pe coama dealului printre cateva case rasfirate, unele deja abandonate. Cum spuneam, privelistea este superba si merita sa faci o pauza pe udneva pe aceste dealuri doar ca sa admiri privelistea.

Din coama dupa ce mai mergi 12-20 min incepe si cobararea care te duce in localitatea Paltin. Coborarea e faina pe drum forestier si cu cateva curbe stranse asa ca trebuie sa ai grija cum le abordezi. Noi ne-am ajutat cum trebuie si cand trebuie de frane si am reusit sa ramanem pe drum :D.

Din Paltin continua drumul neasfaltat printre casele oamenilor dar peisajul e fain si drumul de tara parca te bucura si te face sa speri ca nu vei mai da de asfalt. Totusi, acesta vine curand  odata ce dai de DN73A ce vine din Sinca Noua si te duce in Poiana Marului. Nu este un drum urat dar cand vi de pe un drum neasfaltat si aproape necirculat pe un DN pe care trece totusi o masina doua la cateva minute parca tot nu e bine.

De aici drumul continua pe asfalt pana in Poiana Marului si apoi pana in Zarnestei Partea faina a traseului s-a incheiat. Din Zarnesti tot asfalt pana in Vulcan. Parca am regretat putin ca nu am inceput tura din Zarnesti a.i. portiunea faina sa fie oarecum pozitionata la jumatatea traseului si nu in prima parte doar ca apoi sa ii tot dam pe asfalt si sa regretam drumurile de le-am lasat in urma.

Ca si specificatii drumul este 70 asfaltat si 30 drum de tara sau forestier, daca vorbim de distanta iar daca vorbim de timp sa zicem ca proportia ar fi 50-50 cu pauzele facute prin acele locuri :).

Dificultatea traseului ar fi scazuta cu 47 km si 530 m diferenta de nivel. Va lasam cu cateva poze de prin traseu si harta de la linkul urmator: harta traseu Holbav. Enjoy!

1 thought on “Tura de biciclit prin Vulcan, Holbav si Paltin

  1. Pingback: Iara prin Crai. Tura bicicleta prapastii, Pestere, Magura si inapoi la Gura Raului | Vertical Riding Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s